
İLETİŞİMDE PROFESYONELLİK : Amatör telsizcilik
Sizlere amatör telsizciliğin ne olduğunu öncelikle ismindeki amatör kelimesinin Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ndeki anlamını göstererek başlamak istiyorum.
İsminden de anlaşıldığı üzere amatör telsizcilik radyo haberleşmesine gönül vermiş kişilerce sürdürülen bir hobidir.
Amatör Telsizcilik (Amatör Radyoculuk), Birleşmiş Milletler’e bağlı bir uzmanlık kuruluşu olan ve haberleşme (telekomünikasyon) konusundaki evrensel düzenleyici kurum sıfatını taşıyan“Uluslararası Telekomünikasyon Birliği – International Telecommunication Union – ITU” tarafınca tanımlanmış bir “Haberleşme Servisi” niteliğindedir.
Neden Amatör Telsizci olmalısın ?
Bu sorunun cevabı tamamen sana ait aslında. 2019 yılının sonlarına doğru yaşanan İstanbul depreminde de gördüğümüz gibi telefon hatlarında yaşanan kesintiler sebebi ile insanlar sevdiklerinden haber almakta güçlük çektiler.Neredeyse bir gün boyunca sistemler doğru düzgün çalışmaz oldu. Tabi ki telefon sistemlerinin çökmesinde insanların bilinçsizliği de gözardı edilemeyecek kadar büyük fakat her ne olursa olsun telsiz bir istasyona ihtiyaç duymadan antenden antene iletişim kurması ile halen iletişim teknolojileri arasında özellikle de bu tarz dönemlerde başvurabileceğimiz tek güvenilir yöntem. Tüm bunların dışında outdoor sporların yapıldığı telefon iletişiminin olmadığı yerlerde iletişim kurabilmek için elimizde bulunan en basit ve kesin seçenek olarak telsizle bulunuyor
Amatör Telsizci Lisansına Sahip olmadan telsiz kullanabilir miyim ?
Evet, herhangi bir lisansa sahip olmadan kullanabileceğin telsizler de var. Bunların mesafeleri nispeten dual band olarak adlandıralan profesyonel telsizlerden az olsa da (mesafe ; anten boyuna, anten yapımında kullanılan malzemeye ve kalitesine, telsiz cihazının çıkış gücüne ve coğrafi özellikler gibi birçok kritere göre değişiklik gösterir.) kendi aralarında 15-20 km’ye varan mesafelerde iletişim kurabilirler.
Bu telsizlerde sadece önceden programlanmış 8-10 frekans ve onların alt kanallarıyla birlikte 100-150 kadar kanal bulunur. Bu frekanslar lisansa ihtiyaç duymadan herkesin kullanabileceği kanallardır ve daha sonradan cihaza yazılımsal veya donanımsal bir müdehale de bulunmadıkça cihaz bu frekansların dışına çıkamaz. Kesinlikle unutmamalıyız ki cihazların kanunlarca belirtilmiş frekans ayarlarının dışına çıkmak, cihazlarda herhangi bir modifikasyon yapmak, ve yetkisiz frekansları dinlemek veya çıkış yapmak radyo cihazlarının kullanımını içeren kanuna muhalefetten bir suçtur ve cezai yaptırımı bulunmaktadır.
Bu cihazları genelde otopark görevlilerinde, inşaatlarda, çay ocaklarında ve kısa mesafe iletişime ihtiyaç duyan her yerde görebilirsiniz . PMR telsiz olarak da bilinirler. Fiyatları dual band telsizlere göre oldukça uygundur.
Fakat benim tavsiyem bir radyo amatörü olmanız yönünde olacaktır. Bu işi sürekli ilgilenmeniz gereken bir hobi olarak değil de, elektriğin, internetin, telefon bağlantısının olmadığı bir yerde dahi, kilometrelerce mesafeden iletişim kurabileceğiniz bir araç olarak görmeniz belki bakış açınızı değiştirebilir.
Bu arada amatör telsizcilik lisansına sahip olmanız, dilediğiniz frekansı dinleyebileceğiniz anlamına gelmiyor. Yine yönetmelikte belirlenen belirli frekanslar arasında kullanım yapabiliyorsunuz. Modifikasyon ve yasal olmayan frekanslara erişim durumunda aynı yasaya muhalefetten suçlu duruma düşmüş olursunuz.
Şehirden Uzağa olarak kampçılığın ve bushcraft sporunun en temel ilkesi gereği kamplarımızda oluşabilecek olumsuz durumlara karşı hep hazır olmayı kendimize ilke edinmiş bulunmaktayız. Ekip üyelerimizin ilk yardım, yangın ve aklınıza gelebilecek bir çok olağandışı duruma hazır olması için eğitimlerini almalarını sağlıyoruz. Bu sebeple hepimiz birer radyo amatörüyüz.
Bu yazımda sizlere Radyo amatörlüğünden bahsetmek istedim. Telsiz önerileri ve diğer bilgileri verebilecek yeterli donanımda olmadığım için bir amatör gibi bunları araştırıp bulabilirsiniz.
Soru bankası ve yönetmelikler ile ilgili her şey için burayı ziyaret edebilirsiniz.
ÖZET
Herhangi bir bağlılığı olmadığı, sadece antenler arasındaki radyo sinyalleri ile çalışabildiği için her türlü doğal afet ve iletişim sistemlerinin çalışmadığı durumlarda kullanabilirliğini de düşünürsek bir telsize sahip olup amatör telsizci olmanın herhangi bir zararı bulunmuyor.
Amatör telsizci lisansına sahip olmak, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün her yıl nerdeyse birbirinin aynısı olan basit sorularla düzenlediği çokta zor olamayan bir sınavı (sorular kolay değil ama bir havuzdan seçiliyor. Bu sorulara bir göz atmanız durumunda kolay!) geçmek kadar kolay. Bütün bunlara gerek yok diye düşünüyorsanız ve yine de bir telsize ihtiyacınız varsa pmr telsizleri satın aldıktan hemen sonra kullanmaya başlayabilirsiniz. Unutmadan lisanslı yada lisanssız yetkiniz olmayan frekanslara giriş yapmanız sizi kanuni açıdan zor duruma sokabilir 73.
Bunların haricinde aklınıza takılan bir şey olursa bizimle WhatsApp veya Instagram üzerinden iletişime geçebilirsiniz.