Dört duvar arasında sıkıldıysanız, tüm ekipmanlarınız hazır ve kamp yapıp doğayla iç içe olmak istiyorsanız fakat daha önce hiç kamp tecrübeniz yoksa veya olağan dışı bir durumla karşılaşmak istemiyorsanız bu yazı sizin için biçilmiş kaftan! İnternette bu konuyla alakalı sayısız makale olduğunu fark etmişsinizdir. Yılların tecrübesi ve yüksek heyecana aç olan mizacımız gereği, bu konunun abartılan yanlarının bile ihtimalleri doğrultusunda dikkat etmeniz gereken püf noktaları, bir de bizim kalemimizden deneyimleyin.
Tahmin edersiniz ki son dönemlerde doğayla ilgili aktiviteler son derece revaçta. Özellikle de kamp yapmak, doğasever ve maceracı kişilikler için artık neredeyse göz bebeği konumunda. Peki ya kamp yaparken nelere dikkat edilir? Püf noktaları nelerdir? Kaçınmamız veya kaçırmamamız gereken detaylar var mıdır? Gelin hep birlikte ele alalım.
Belki bir kanyona, vadiye, dağa veya ormana gittiniz fakat çadırınızı nereye kuracağınızı kestiremiyorsunuz. Öncelikle çadırı kuracağınız yeri iyice kontrol etmeniz, taşları ve bitkilere zarar vermeden ölü otları temizlemeniz, olabildiğince düzlük bir alan elde etmeniz gerekiyor. Tabii şansınız varsa tercihen daha önce kullanılmış bir zemini tercih edebilirsiniz. Böyle yaparak hem doğaya minimal zarar vermiş olursunuz hem de el değmemiş bir yeri ayrıyeten temizlemek için uğraşmazsınız. Bu adımları uygularsanız çadırınız hem zarar görmez hem de geceleri eğimden dolayı uykunuz bölünmez ve böylelikle sabah çadırınızda zombi gibi kalkmazsınız.
Kamp alanımızı belirlerken özellikle de mevsim şartlarına ve hava koşullarına özen göstermemiz gerekir. Çadırınızı yaz aylarındaysanız gölgeli bölgelere ve geç saatlerde güneş alan yerlere kurmaya gayret edin, kış aylarında ise tam tersini uygulayın. Diğer bir unsur da akarsu yataklarına ve büyük su kaynaklarının yakınına çadırınızı kurmamalısınız. Şiddetli bir yağmurda kamp yaptığınız yeri sel basabilir ve beklemediğiniz bir anda sular altında kalabilirsiniz. Bunun gerçekleşmesini istemeyiz. Hava şartlarını da göz önünde bulunduracak olursak rüzgarın sert estiği ve etrafı açık yükseltilere kamp kurulmamalıdır. Bir ağacın üzerinize devrilme ihtimalini bile göz önünde bulundurmanız gerekir. Çadırınızı kuracağınız alanın rüzgar yönünü belirlemekte fayda var. Alanın yağmur alması durumunda suyun akacağı yol üzerinde durmadığınızdan emin olun. Toprağın kayabileceği dağlık alanların dibinden, kaya duvarlarından uzak durmalısınız. Yüksek alanlara ve tek tük ağaçların altına çadırınızı kurmayın, yıldırım tehlikesi bu alanlarda yüksektir. Ayrıca bu durumun tam tersini düşünecek olursak çok fazla ağacın bulunduğu ormanlık alanlara ve hayvan dışkılarının normal şartlardan fazla olduğu noktalara da çadırınızı kurmaktan kaçınmalısınız. Yoksa çadır kurduğunuz bölgeyi gece bir yabani hayvanla paylaşmak zorunda kalabilirsiniz.
Zaten diğer bir yazımızda bu konuyu detaylıca ele alacağız ama hazır değinmişken söyleyelim yabani hayvanlarla patikaların üzerinde de, hayvanların su içebilecekleri küçük su kaynaklarında da karşılaşabilirsiniz, aman dikkat!
Bunun üzerine patikalar üzerine de kamp kurmamanız gerektiğini söylememize gerek kalmamıştır herhalde. :). Bu uyarıları dikkate aldığınızda kampta içiniz rahat, huzur dolu gününüzü geçirir, belki de güneşin doğuşunu eşsiz bir manzarayla karşılayabilirsiniz…
Bu arada unutmadan söyleyelim, biz her ne kadar yazarsak yazalım kamp yapılacak yer seçimi için sarf edilen tüm teorik tüyolar sizin gideceğiniz herhangi bir kamp yeri için değişkenlik gösterebilir. Bu yüzden kamp yapacağımız yeri seçerken, kamp alanını tamamen kendiniz analiz edip o yerin kendinize uygun olup olmayacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Sonuçta her şey teoride değil, uygulamada bitiyor. Sağlıcakla ve doğayla kalın.
SOHBETİ BAŞLAT
1
Size nasıl yardımcı olabiliriz ?
Merhabalar 👋🏻 Size nasıl yardımcı olabiliriz ?
Sohbeti başlat butonuna tıklayarak Şehirden Uzağa Whatsapp iletişim adresine ulaşabilirsiniz